sobota, 18 lipca 2015

Kogel-mogel, czyli smak z dzieciństwa

Ostatnio pierwszy raz od bardzo, bardzo dawna przygotowałam kogel-mogel :)



Kogel-mogel kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy byłam mała, babcia przygotowywała go dla mnie i dla mojej siostry. Uwielbiałam się nim zajadać!

Niedawno miałam okazję spróbować kogla-mogla w nowej odsłonie, ale o tym w następnym wpisie :)

Tymczasem zachęcam Was do przygotowania klasycznej wersji tego prostego deseru!

Składniki:
  • 2 jajka wysokiej jakości (wykorzystamy same żółtka)
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jajka przelewamy wrzątkiem- to bardzo ważne, żeby "odkazić" skorupki!

Następnie ostrożnie oddzielamy białka od żółtek. Do kolga-mogla będziemy potrzebować wyłącznie żółtek- białka możemy wykorzystać np. do przygotowania omleta.

Do szklanki wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Składniki energicznie mieszamy widelcem, aż powstanie gładka, gęsta i puszysta masa.

Gotowe!

Pyszności!

P.S. Dziękuję mojej siostrze za śliczną salaterkę z logiem "Inspiracji" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...