czwartek, 6 sierpnia 2015

Zapiekane awokado

Awokado to samo zdrowie. Owoc absolutnie wyjątkowy, zaliczany do tgz. "superfoods". W połączeniu z bogatym w białko jajkiem stanowi zdrowe i bardzo pożywne śniadanie.


Składniki:
  • 1 duże awokado
  • 2 jajka (najlepiej w rozmiarze "M")
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypiorek do ozdoby
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Awokado myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestki. Do wgłębienia po pestce wkładamy po pół łyżeczki masła i tartego parmezanu. Następnie wbijamy jajko, kładziemy na nim resztę masła i tak przygotowane awokado zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.

Pieczemy tak długo, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie płynne.

Przed podaniem posypujemy parmezanem, szczypiorkiem i doprawiamy do smaku pieprzem.

Gotowe!

Zapiekane awokado podajemy ze świeżym pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...