sobota, 19 września 2015

Lava cake, czyli ciastko lawa

Po wielu próbach udało mi się upiec doskonale ciastko lawę :) Muszę przyznać, że było to prawdziwe kulinarne wyzwanie! :)


Sekretem ciastka lawy jest płynny czekoladowy środek :) Jemu właśnie zawdzięcza ono swoją nazwę. Uzyskanie płynnego środka może okazać się nie być proste, gdyż bardzo łatwo takie ciastko przepiec. Moim zdaniem bardzo ważna jest praktyka- trzeba ćwiczyć i próbować.

Składniki na 2 ciastka:
  • 50 gramów gorzekiej czekolady dobrej jakości
  • 1 jajko
  • 50 gramów masła
  • 10 gramów mąki
  • 20 gramów cukru
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy na niewielkim ogniu masło i czekoladę. Pozostawiamy je następnie do przestygnięcia, w tym czasie utrzepując jajko z cukrem. Kiedy jajko i cukier połączą się w gładką masę, dodajemy mąkę i raz jeszcze mieszamy składniki.

Na koniec dokładnie łączymy ze sobą masę jajeczną i czekoladową.

Tak przygotowane ciastko przelewamy do kokilek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Standardowo uznaje się, że czas pieczenia wynosi 10 minut w 180 stopniach.

Uwaga!
Na stopień wypieczenia ciastka może mieć wpływ wiele czynników- np. rodzaj piekarnika czy rodzaj kokilki. Ja swoje lava cake piekę 9 minut, w sylikonowych kokilkach do muffinek, na 3 półce piekarnika gazowego nastawionego na 1,5 stopnia (w skali 3 stopniowej). Czas pieczenia w piekarniku elektrycznym i ceramicznej kokilce może się więc różnić!

Najlepiej obserwujcie na bieżąco stopień wypieczenia wierzchu ciastka- kiedy środek górnej części się zetnie, ciastko jest gotowe :)

Lava cake podajemy posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Piękne :) Bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zwykłej filiżance na 180 stopni z termoobiegiem na ok 11-12 minut

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...