czwartek, 24 września 2015

Risotto z cukinią

Mój dzisiejszy pomysł na obiad to risotto z cukinią :)



Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 750 ml bulionu
  • 1 mała cukinia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy smażymy posiekany czosnek i wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie porcjami dolewamy bulionu- jedna porcja to ok. 1/2 szklanki. Po wlaniu pierwszej porcji, zaczynamy potrawę energicznie mieszać. Musimy to robić niemal cały czas, by ryż się nie przypalił i by wydzieliła się z niego skrobia. Kolejną porcje bulionu dolewamy wtedy, gdy poprzednia całkowicie już wsiąknie w ryż. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie a potrawa stanie się kleista.

W międzyczasie czasie kurczaka i cukinię ze skórką kroimy w kostkę, podsmażmy je na oliwie i dodajemy do ryżu.

Na koniec do dania wrzucamy 2 łyżki masła i tarty parmezan. Risotto po raz ostatni dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Danie ozdabiamy siekaną natką pietruszki.


Gotowe!

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie aromatyczne dania z ryżem arborio, to zapraszam Was do przeczytania moich pozostałych przepisów na risotto z pieczarkami i risotto dyniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...