piątek, 30 października 2015

Pieczone kasztany

Mówią, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle ;) Nie zgadzam się z tym, najlepsze pieczone kasztany, to kasztany przygotowane samodzielnie :)


Kasztany jadalne w smaku przypominają gotowane ziemniaki lub słodką fasolkę. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale mogą również być dodatkiem do wielu dań.
Są również stosunkowo tanie- za pół kilograma zapłaciłam 9,99 zł- dla porównania taka sama ilość orzechów jest przynajmniej dwa razy droższa.

Składniki:
  • 500 gramów jadalnych kasztanów
Przygotowanie:

Kasztany myjemy i osuszamy. Następnie nacinamy je "na krzyż" po wypukłej stronie. Tak przygotowane gotujemy we wrzątku przez 10-15 minut.

Ugotowane kasztany odcedzamy, suszymy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Gotowe!

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...