niedziela, 25 października 2015

Ryba w soli

Dzisiaj na blogu przepis na wyjątkowe danie- rybę w całości zapiekaną w soli. Taka ryba prezentuje się fantastycznie, a w smaku jest niesamowicie delikatna! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!



Ryba zapiekana w solnej skorupce to przepis, który naprawdę robi wrażenie :) Jest przy tym dziecinnie prosty w wykonaniu! Ryba, sól, zioła- niby nic, a efekt piorunujący. Takim daniem naprawdę można zabłysnąć przy gościach :)

Składniki:
  • 1 duży pstrąg
  • 1 kg soli
  • 2 białka
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz, przyprawy
Przygotowanie:

Wypatroszoną rybę myjemy i dokładnie osuszamy z zewnątrz i w środku. Do brzucha wkładamy kilka gałązek tymianku i plasterki cytryny. Doprawiamy do smaku i odkładamy na chwilę do lodówki.

W tym czasie w dużej misce łączymy kilogram soli i dwa białka. Mieszamy tak długo, aż masa będzie miała konsystencję śniegu.

Następnie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ok. 1/3 masy z soli i forujemy z niej "poduszeczkę" na której ułożymy rybę. Powinna ona być trochę większa od naszego pstrąga.


Następnie układamy na blaszce rybę i dokładnie, ze wszystkich stron obkładamy ją pozostałą masą solną.


Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45-50 minut.

Gotowe!

Po upieczeniu masa z soli jest bardzo twarda. Najłatwiej dostać się do ryby za pomocą... młotka :) :) :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...