piątek, 27 listopada 2015

Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku do doskonałe danie na chłodne dni, a z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo rozgrzewa po prostu niesamowicie!


Składniki:
  • 1/2 kg fasoli jaś
  • 1/2 kg hiszpańskiego chorizo
  • 1 duża cebula
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • majeranek
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę zalewamy wodą i zostawimy do namoczenia na całą noc.

Następnego dnia odlewamy wodę, przepłukujemy fasolkę, wsypujemy do wysokiego garnka i ponownie zalewamy wodą. Powinna sięgać kilka centymetrów powyżej ziaren. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy przez 2,5 godziny.

Następnie fasolę odcedzamy, a w garnku podsmażamy pokrojone w plasterki chorizo i posiekaną cebulę. Nie dodajemy tłuszczu- sam wytopi się z kiełbaski.

Do przesmażonego chorizo wsypujemy fasolę, dodajemy przyprawy, pomidory w puszce i dalej gotujemy na małym ogniu przez kolejne 40-60 minut, co jakiś czas mieszając.

Gotowe!

Fasolkę bo bretońsku podajemy na gorąco, z chlebem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...