czwartek, 3 grudnia 2015

Bento

Moje pierwsze bento! Przygotowałam dzisiaj wyjątkowe drugie śniadanie :)


Od bardzo dawna chciałam przygotować lunch-box w stylu bento. Jako, że jestem kuchenną gadżeciarą, od jakiegoś czasu chciałam się zaopatrzyć w akcesoria do jego przygotowywania.

Niestety okazało się to być trudniejsze niż się spodziewałam. O ile same pudełka na bento można kupić "od ręki", o tyle przekładki, wycinanki i inne ozdoby są znacznie trudniejsze do zdobycia. Na allegro nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Przeczesywałam więc internet dalej, a im dłużej szukałam tym bardziej zniechęcona byłam.

Jest w sieci jeden sklep internetowy o bogatym asortymencie- niestety od kilku miesięcy niemal wszystkie produkty są w nim niedostępne. Komunikacja z nim jest tragiczna- nie odpisali na maila, a ich strona na fb chyba nie działa.

Postanowiłam więc przygotować bento wyłącznie przy użyciu sprzętu, który już miałam w domu. Wykorzystałam do tego kuchenne nożyczki, silikonowe foremki do muffinek, foremki z tłokiem do dań i deserów i... dziurkacz :)

Udało mi się i przygotowałam swoje pierwsze bento! Jestem pewna, że na jednym nie poprzestanę! Dalej będę się rozglądać za odpowiednim sprzętem i próbować tworzyć coraz lepsze mini-dzieła sztuki :)

Składniki:
  • szklanka ryżu do sushi
  • płatek nori
  • wędlina (ja wybrałam pieczoną pierś z indyka)
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • orzechy nerkowca i laskowe
  • rukola
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • czarne oliwki
Przygotowanie:

Bento świnki:

Szklankę ryżu kilkakrotnie dokładnie przepłukujemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją 250 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na bardzo mały, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy w trakcie gotowania!

Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

Zimny ryż jest gotowy do formowania :) Można zrobić to ręcznie, jednak ja użyłam foremek z tłokiem. Przy ich pomocy uformowałam okrągłe główki :) Ryjki i uszy wycięłam kuchennymi nożyczkami z wędliny. Za oczy posłużyły mi ziarenka czarnego pieprzu, a dziurki w noskach wycięłam dziurkaczem z płatków nori :)

Gotowe świnki ułożyłam na rukoli, która miała imitować zieloną trawę.


Ozdoby:

Do ozdoby pudełka w stylu bento można użyć praktycznie wszystkiego. Ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia :) Ja wykorzystałam pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, czarne oliwki, ogórka i orzechy. Wszystkie te składniki były smaczne, zdrowe i kolorowe. Zależało mi na tym, by poszczególne elementy różniły się pod względem kolorystycznym i dostarczały różnych składników odżywczych.


Dodatkowym akcentem kolorystycznym w moim pudełku były silikonowe foremki do muffinek. i tutaj ważna wskazówka- nie warto zamawiać ich odpowiedników na specjalnych stronach o bento. Najzwyklejsze foremki w zupełności wystarczają! Ja swoje kupiłam za mniej niż 10 zł w "Biedronce". Takie same foremki na stronach poświęconych bento kosztują dwa razy tyle. Moim zdaniem nie warto.

Gotowe!



P.S. Jeśli lubicie piękne i unikatowe rzeczy, to zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu internetowego shafiarka.pl. Znajdziecie w nim pojedyncze sztuki ubrań znanych marek :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...