poniedziałek, 28 grudnia 2015

Biszkopt

Mój pierwszy, samodzielnie upieczony biszkopt :)



Składniki na 2 warstwy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski od miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy najpierw przez 3 minuty na średnich obrotach, a następnie zwiększamy je do dużych i miksujemy przez kolejnych kilka minut, aż masa będzie jednolita i puszysta.

Do ciasta stopniowo przesiewamy mąkę, mieszając ją szpatułką. Nie robimy tego zbyt energicznie, by nie porozbijać pęcherzyków powietrza w masie!

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zalewamy ją ciastem.

Pieczemy przez ok. 25 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, bo ciasto nam opadnie i się nie uda. Po 25 minutach możemy sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy, to nasze ciasto wyciągamy z piekarnika :)

Po wyjęciu musimy odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy wyjmować je z tortownicy.

Gotowe!

P.S. Jak zawsze gorąco zachęcam do odwiedzenie maojego internetowego sklepu shafiarka.pl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...