niedziela, 20 grudnia 2015

Peruwiańskie tacu tacu

Dzisiaj na moim stole gości danie nietypowe. Jest to peruwiańskie tacu tacu, czyli rodzaj omleta z ryżu i fasoli.


Prawie rok temu podjęłam wyzwanie kulinarne na 2015 rok, w którym za cel postawiłam sobie między innymi przygotowanie potrawy z jakiegoś kraju Ameryki Łacińskiej. Nie chciałam jednak wybierać kuchni meksykańskiej, która jest dość popularna. To byłby wybór zbyt oczywisty.

Ostatecznie zdecydowałam się na kuchnię peruwiańską, która jest w naszym kraju praktycznie nieznana.

Kuchnia peruwiańska jest bardzo prosta, opiera się głównie na ziemniakach, kukurydzy, fasoli i ryżu. Z mięs jada się tam głównie kury, owce i krowy. Z naszego punktu widzenia, ciekawostką może być to, że Peruwiańczycy jedzą również świnki morskie (zwane "cuy") i lamy. Mieszkańcy wybrzeża lubują się również w owocach morza, a najbardziej znaną potrawą peruwiańską jest przygotowywane ze świeżych ryb ceviche.

Ja do przygotowania wybrałam tacu tacu, które jest przykładem prostej, domowej kuchni zwyczajnych mieszkańców Peru. Tacu tacu nie jest potrawą wykwintną- wszystkie składniki są bardzo tanie i ogólnie dostępne.

Składniki:
  • puszka białej fasolki (może być też wcześniej namoczona i ugotowana fasola jaś)
  • 180 gramów ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

W niewielkim rondelku gotujemy ryż.

W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę. Następnie połowę cebuli podsmażamy na złoto na oliwie, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odcedzoną fasolkę. Doprawiamy i podsmażamy przez chwilę, by fasolka nabrała smaku.

Po chwili wrzucamy fasolkę do dużej miski i ugniatamy ją przy pomocy widelca lub praski do ziemniaków. Do tak przygotowanej masy wrzucamy ugotowany ryż. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do połączenia składników.

Na patelni podsmażamy resztę cebuli i dwa żółtka. Dodajemy do nich masę z fasoli i ryżu, mieszamy i podsmażamy jak omleta- najpierw po jednej a potem po drugiej stronie. Smażymy tak długo, aż tacu tacu będzie złociste po obu stronach.

Gotowe!


Ja podałam tacu tacu w najprostszej formie- z jajkami sadzonymi i sałatką. Popularne jest również serwowanie go z kotletem wołowym i smażonymi bananami pastewnymi.

A tak przy okazji, macie już plany na Sylwestra? Jeśli szukacie niepowtarzalnej kreacji, zapraszam do shafiarki.pl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...