wtorek, 1 grudnia 2015

Pierniczki

1 grudnia! Czas leci błyskawicznie, a do Świąt coraz mniej czasu. Przygotowania czas zacząć! Pora więc na pierniczki :)


Pierniczki najlepiej smakują kilka tygodni po upieczeniu. To jedna z tych potraw, które trzeba przygotowywać z wyprzedzeniem. Po upieczeniu i wystudzeniu powinno się je przechowywać w szczelnym pojemniku- słoiku lub np. metalowej puszce.

Pierniczki mogą być też wspaniałym prezentem gwiazdkowym- wystarczy tylko je ozdobić i ładnie zapakować. Z pewnością każdy ucieszy się z własnoręcznie wykonanego prezentu!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy ciepły, płynny miód i wyrabiamy ciasto nożem. Ciągle siekając dodajemy pozostałe suche składniki. Następnie wbijamy do ciasta jajko, pokrojone w drobną kostkę masło i dalej wyrabiamy je ręcznie. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo mleko (po łyżce).

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolite i wszystkie składniki dobrze się połączą.

Tak przygotowana masa jest gotowa do rozwałkowania. Staramy się by ciasto było w miarę cienkie- musimy pamiętać, że w trakcie pieczenia sporo urośnie!

Po rozwałkowaniu zabieramy się za wycinanie naszych pierniczków. I tutaj tak naprawdę zaczyna się zabawa :)

Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez 10- 13 minut w 180 stopniach.


Gotowe!

Ja dekoruje pierniczki na dzień przed podaniem, tak by polewy i lukier zdążyły dobrze zastygnąć.



1 komentarz:

  1. faktycznie, to już grudzień! no i czas na pierniki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...