środa, 23 grudnia 2015

Śledzie na słodko z rodzynkami

Ostatnie chwile przed Wigilią, więc zabieram się za śledziki :)



Składniki:
  • 200 g śledzi
  • 60 g rodzynek
  • 80 g suszonych śliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta cukru, pieprz

Przygotowanie:

Pracę zaczynamy od namoczenia rodzynek i śledzi w wodzie (w oddzielnych pojemnikach :)). Najlepiej przynajmniej kilka godzin wcześniej. Po namoczeniu rodzynki po prostu odcedzamy, a śledzie dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.

Sos:

Cebulkę drobno kroimy lub blendujemy i podsmażamy ją przez chwilę na średnim ogniu. Do cebulki dodajemy przecier pomidorowy, cukier, pieprz, majeranek, rodzynki, pokrojone śliwki i podgotujemy kilka minut na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia.

Wymoczone i odsączone śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do salaterki i zalewamy przygotowanym sosem. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...