środa, 30 grudnia 2015

Tort rafaello

Wyjątkowy, wyśmienity tort rafaello z bitą śmietaną. Prawdziwa rozpusta :)


Tort rafaello to ciasto, które powinno się zacząć przygotowywać dzień lub dwa dni przed podaniem. Wymaga upieczenia biszkopta i zrobienia pysznego, słodkiego kremu, który musi się "przegryźć".

Składniki:
    Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • Na krem:
  • 24 herbatniki maślane
  • 300 g miękkiego masła
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 13 łyżek cukru pudru
  • szklanka mleka (ja użyłam mleka bez laktozy, myślę że roślinne też się sprawdzi)
  • Na bitą śmietanę:
  • 1 duża śmietana 36%
  • cukier puder (ilość zależy od tego, jak bardzo chcemy my śmietana była słodka)
  • Ozdoby:
  • wiórki kokosowe
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • kilka kulek rafaello
  • cukrowe perełki
Biszkopt warto również czymś nasączyć- moja propozycja to likier amaretto :) Sam biszkopt może wyjść za suchy.

Przygotowanie:
Dwa dni przed podaniem tortu przygotowujemy krem rafaello według TEGO przepisu.

Dzień przed podaniem pieczemy biszkopt (KLIK). Oczywiście można go też kupić :) Przestudzony biszkopt wyjmujemy z foremki, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

W dniu podania biszkopt przekrajamy, nasączmy (ewentualnie) i przekładamy jego warstwy kremem rafaello. Wierzch tortu smarujemy równomiernie bitą śmietaną, posypujemy wiórkami kokosowymy, ozdabiamy pralinami rafaello, cukrowymi perełkami i migdałami. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gotowe!

P.S. Jeśli szukacie ciekawych kreacji na nadchodzący karnawał, to zapraszam do mojego sklepu shafiarka.pl.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...