piątek, 29 stycznia 2016

Harira, marokańska zupa z cieciorką

Harira, czyli marokańska rozgrzewająca zupa, to wspaniałe danie na zimowe dni.


Harirę można uznać nie tylko za zupę, ale wręcz za pożywne danie jednogarnkowe. Choć tradycyjne gotuje się ją na baraninie, to wersja z kurczakiem też jest rewelacyjna.

Harira poza walorami smakowymi ma również pozytywny wpływ na zdrowie. Cieciorka sprzyja odchudzania, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, daje uczucie sytości na długo i stanowi cenne źródło białka. Pozytywnie na nasze zdrowie wpływa również czosnek i rozgrzewający cynamon. I oczywiście niezastąpiona pietruszka, o której sporo napisałam ostatnio TUTAJ.

Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • ostra papryka
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • duża szczypta szafranu
  • szczypta mielonego imbiru
Do hariry często dodaje się również pomidory, więc jeśli ktoś ma ochotę to może dodać 2-3 łyżki koncentratu. Ja wolę wersję bardziej rosołową :)

Przygotowanie:

W sporym garnku podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem, dużą szczyptą cynamonu, ostrej papryki i zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy przez ok 15 minut.

Po tym czasie dodajemy cieciorkę z puszki (może być też zwykła, wcześniej namoczona, ale będzie się dłużej gotować) i ryż jaśminowy. Gotujemy kolejne 10-15 minut.

Następnie gasimy ogień pod garnkiem i energicznie mieszając dodajemy stopniowo rozbełtane jajko, które zagęści zupę. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i nalewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

A ja jak zwykle zapraszam do zakupów w moim internetowym sklepie odzieżowym.



Stop marnowaniu żywności



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...