czwartek, 28 stycznia 2016

Pietruszkowe pesto

Pesto pietruszkowe jest niesamowite! Szybkie, pyszne i zdrowe- czego chcieć więcej?


Samodzielnie zrobione pesto smakuje najlepiej :) Ja podaje je głównie z makaronem i kurczakiem, ale świetnie komponuje się również z pieczywem, posmarowane zamiast masła.

Pesto pietruszkowe warto jadać zimą, ponieważ natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. A witamina C, jak wiadomo, pomaga uporać się z przeziębieniami. Pietruszka zawiera również sporo witaminy E, która ma zbawienny wpływ na cerę. Jeśli dodamy do tego jeszcze kwasy omega z oliwy z oliwek i czosnek, czyli naturalny antybiotyk, to wyjdzie nam prawdziwa zdrowotna bomba :)

Składniki:
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 30 g orzeszków pinii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Natkę pietruszki myjemy pod ciepłą wodą i osuszamy ręcznikiem. Obcinamy łodygi aż do wysokości liści (same łodygi nie będą nam potrzebne), pozostałą część wrzucamy do blendera.

Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzeszki pinii.


Czekamy aż ostygną i dorzucamy je do pietruszki. Dolewamy 5-6 łyżek oliwy, posiekane ząbki czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

Gotowe!

Proste prawda? A jakie pyszne!

P.S. Jak zawsze zachęcam Was również do zaglądania do mojego odzieżowego sklepu internetowego ;)



Stop marnowaniu żywności






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...