środa, 3 lutego 2016

Pączki

Jutro tłusty czwartek, więc pora na przygotowanie pysznych, domowych pączków!


Składniki na ok. 20 dużych pączków:
  • 1 1/2 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 1/2 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 1 jajko
  • 4 g suszonych drożdży (1/2 opakowania)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 25 g masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Składniki dokładnie mieszamy.
Zaczynamy dodawać "mokre składniki", czyli rozbełtane jajko i ciepłe mleko. Dodajemy je stopniowo, ciągle miksując.

Na koniec do ciasta dodajemy płynne, przestudzone masło i przez chwile wyrabiamy pączki ręką.

Masę odstawiamy na 1,5- 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, delikatnie wyrabiamy i rozwałkujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy nasze pączki. Kształty mogą być dowolne- pączki z dziurką, maleńkie pączki lub lub duże, nadziewane. Wycięte ciasto zostawiamy na stolnicy na kolejne 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.

Pączki smażymy z obu stron w gorącym, głębokim tłuszczu.

Gotowe!

Pączki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem i posypką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...