środa, 10 lutego 2016

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Mój pomysł na wegetariański obiad? Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Pyszności :)


Kiedy byłam dzieckiem najbardziej smakowały mi placki na słodko, posypane cukrem. Z biegiem czasu jednak coraz bardziej przekonywałam się do słonych i pikantnych smaków, a dzisiaj nie zjem już placków inaczej niż w "wytrawnej" wersji.

Składniki na 4 porcje placków:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 opakowania groszku
  • przyprawy

Przygotowanie:

Danie zaczynamy od sosu, który będzie się spokojnie gotował w trakcie smażenia placków. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i ucieramy. Warzywa wrzucamy do średniego garnka i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawy (np. zioła prowansalskie) i gotujemy przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek.

Gdy już wstawimy sos, zabieramy się za ucieranie ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Stararte ziemniaki odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie ziemniaki doprawiamy, dodajemy do nich 2 rozbełtane jajka, 3 łyżki mąki, wyciśnięte ząbki czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę smażymy na średnim ogniu, w dużej ilości oleju. Placki obsmażamy po obu stronach na złocisty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Gotowe!

Placki serwujemy natychmiast po usmażenie- świeże są zdecydowanie najsmaczniejsze!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...