czwartek, 18 lutego 2016

Tofucznica

Tofucznica, czyli "jajecznica" bez jajek.


Danie jest bardzo proste w przygotowaniu! Tofucznica doskonale sprawdzi się na śniadanie, wspaniale zastępując zwykłą jajecznicę. Ot, taka miła wegańska odmiana :) Można też zabrać ją do pracy i pogrzaną wszamać w porze lunchu.

Składniki dla 4 osób:
  • 2 opakowania serka tofu (ja użyłam wędzonego)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • awokado
  • pieczywo

Przygotowanie:

Tofu otwieramy, odsączamy i rozkruszamy na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dorzucamy serek tofu i pokrojony szczypiorek. Ciągle mieszając smażymy tofu jak zwykłą jajecznice. Pod koniec dodajemy 3 łyżki wody, która doda naszemu daniu bardziej wilgotnej, "jajecznej" konsystencji.

Gotowe!

Tofucznicę najlepiej podawać z pieczywem i awokado.


Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...