czwartek, 11 lutego 2016

Zupa krem z białych warzyw z oliwą truflową

Lubicie zupy kremy? Ja uwielbiam! A zupa krem z białych warzyw jest jedną z moich ulubionych.


Białe warzywa są niezwykle zdrowe i znakomicie wzmacniają naszą odporność. Oliwa truflowa nadaje natomiast zupie "pazur", podbijając smak i aromat dania.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duży por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół selera
  • natka pietruszki
  • 100 ml mleka sojowego
  • 1,5 litra wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść groszku ptysiowego

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna, wszystko będziemy blendować). Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zupę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy zupę do ostygnięcia.

Zimną zupę blendujemy "na gładko", dolewamy do niej 100 ml zimnego mleka sojowego, mieszamy i raz jeszcze doprowadzamy do wrzenia.

Zupę nalewamy do miseczek i do każdej z nich dolewamy łyżeczkę oliwy truflowej. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i groszek ptysiowy.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...