czwartek, 3 marca 2016

Bezglutenowa tarta z kaszy jaglanej

Lubicie tarty? A co powiecie na bezglutenową, wegetariańską tartę z kaszy jaglanej? Zapewniam, że jest pyszna!


Tarta z kaszy jaglanej jest tak dobra, jak jej "mączny" odpowiednik. Jest jednak znacznie szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga wcześniejszego chłodzenia w lodówce i wałkowania. Nie trzeba się też martwić, czy wyrośnie :)

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 małe jogurty naturalne (200 ml)
  • 250 g sera feta
  • 1/2 dużej lub 1 mała cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy 2-3 razy w gorącej wodzie (pozbywamy się goryczki). Następnie zalewamy ją 1 1/2 szklanki wody, solimy gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz :) W dużej misce rozgniatamy widelcem ser feta, dolewamy 2 małe jogurty naturalne, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i raz jeszcze mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, a do wystudzonej kaszy wbijamy dwa rozbełtane jajka. Kaszę mieszamy i układamy w foremce dociskając widelcem. Spód tarty przypiekamy w 200 stopniach przez ok. 15- 20 minut.

Kiedy tarta lekko się zrumieni, wyjmujemy ją z piekarnika i wylewamy na nią farsz. Na koniec ozdabiamy ją pomidorkami i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe!

Przed podaniem tartę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl :)


Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...