piątek, 11 marca 2016

Wegetariański paprykarz z kaszy jaglanej

Jeśli można zrobić wegetariański pasztet, to czemu nie można zrobić paprykarza bez ryby? Można!


Wegetariański paprykarz konsystencją i smakiem przypomina ten oryginalny. Moim zdaniem jest bardzo smaczny i jako dodatek do kanapek pasuje idealnie! Można go też jeść jako samodzielne danie.

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera (ok 1/4)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • duża szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżeczki majeranku (lub ziół prowansalskich)
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładanie przepłukujemy gorącą wodą, po czym gotujemy ją i odstawiamy do ostygnięcia.

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy warzywa do miękkości. Kiedy już zmiękną dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i 3-4 łyżki wody. Wszystko mieszamy gotujemy przez chwilę do odparowania.

Do blendera wrzucamy ostudzoną kaszę oraz warzywa. Składniki belndujemy, aż konsystencją będą przypominały paprykarz. Nie możemy zblendować za bardzo, bo wyjdzie nam pasta! Wystarczy odrobinę, tak by było widać pojedyncze ziarenka kaszy.

Tak przyrządzony paprykarz z kaszy jaglanej wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Gotowe!

A co do samej kaszy, to szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl :)


Superfood w Twojej kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...