środa, 2 marca 2016

Wegetariański pasztet z cieciorki, komosy ryżowej i orzechów nerkowca

Wegetariański pasztet?! Czemu nie! :)


Pasztet nie musi być mięsny! Warto otworzyć się na nowe smaki :) Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pasztet z cieciorki i superfood (komosy ryżowej, curry i orzechów nerkowca). Pasztet wygląda pięknie, smakuje wyśmienicie i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Pyszności!

Składniki na 3 małe foremki:
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 1 puszka cieciorki
  • 40 g komosy ryżowej
  • garść zmielonych orzechów nerkowca
  • 80 ml oliwy
  • kilka łyżek bułki tartej
  • łyżka przyprawy curry
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Marchewki i pietruszki obieramy i blendujemy na drobne kawałki. Pora myjemy i kroimy w krążki. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy i sos sojowy. Podsmażamy do miękkości na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie blendujemy na gładką masę cieciorkę, posiekane ząbki czosnku, szczyptę soli i pozostałą oliwę. Masa powinna mieć konsystencję podobna do hummusu.

W głębokiej misce dokładnie mieszamy ostudzone warzywa, cieciorkę, ugotowaną komosę ryżową i zmielone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i podsypanych bułką tartą foremek.

Zapiekamy przez ok 30- 35 minut w 200 stopniach.

Gotowe!


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl :)


Superfood w Twojej kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...