poniedziałek, 30 maja 2016

Halloumi, czyli ser idealny na grilla

Jeśli szukacie sera, który będzie się nadawał na grilla to koniecznie spróbujcie cypryjskiego sera halloumi!


Jaki ser jest najlepszy na grilla? Taki, który rumieni się z wierzchu i pięknie roztapia w środku. Dokładnie taki jest cypryjski ser halloumi. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Często dodaje się do niego kawałki liści mięty- taki właśnie udało mi się kupić :) Ser halloumi jest półtwardy i lekko słony. Najsmaczniejszy jest na ciepło.


Moim ulubionym serkiem tego typu jest halloumi firmy "Taverna". Można go bez problemu kupić w sklepach Makro. Opakowanie zawiera 250 gramów serka i kosztuje ok. 15 złotych.
W składzie nie zawiera konserwantów ani barwników- wytwarzany jest wyłącznie z naturalnych składników.


Serek innej firmy można też kupić w Almie, jednak moim zdaniem jest znacznie bardziej słony.

Jeżeli chodzi o wady, to serek halloumi ma według mnie dwie- cenę (kosztuje dwa razy tyle co np. feta) i to, że zawiera laktozę, przez co nie wszyscy mogą go jeść.


4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...