niedziela, 29 maja 2016

Jak ugotować przepiórcze jajka

Jak ugotować jajka przepiórcze? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w dzisiejszym poście!



Jajka przepiórcze różnią się od kurzych nie tylko wielkością i kolorem. Przede wszystkim jajka te nie uczulają tak jak kurze. Mają od nich również znacznie więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają również mniej kalorii i cholesterolu.

Zaleca się jedzenie jajek przepiórczych przy schorzeniach takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby wątroby i układu trawiennego, anemia. Jajka takie polecane są również w przypadku żywienia dzieci i osób starszych.

Jak je jednak ugotować?

Przed ugotowaniem należy włożyć je do miski z zimną wodą. Jeżeli jakieś jajka wypłyną na powierzchnię, będzie to oznaczać, że są zepsute. Takie jajka należy wyrzucić i nie powinno się ich jeść!


U mnie na szczęście wszystkie były świeże :)

Pozostałe jajka wrzucamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy. Czas gotowania dla jajek na miękko to 1 minuta, dla jajek na twardo 3 minuty.
Gotowe!

Do jakich dań można użyć jajek przepiórczych?

Niemal do wszystkiego :) Moim zdaniem jednak najlepiej sprawdzają się w sałatkach i drobnych przekąskach, takich jak np. koreczki czy małe kanapeczki. Można wtedy docenić nie tylko sam smak, ale również ich piękny wygląd.

Zachęcam Was również do przeczytania wpisu na temat strusiego jajka i jajecznicy ze strusiego jajka :)

1 komentarz:

  1. Nie słyszałem o patencie ze sprawdzeniem świeżości przepiórczych jaj - od teraz będę stosował ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...