środa, 29 czerwca 2016

Jak ugotować bób

Pora na bób! Ale jak go ugotować? To bardzo proste!

Składniki:
  • 0,5 kg bobu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Na gazie ustawiamy spory garnek i wstawiamy wodę do zagotowania.

W tym czasie dokładnie płuczemy nasz bób.

Do wrzącej wody wrzucamy łyżeczkę cukru i bób. Gotujemy aż ziarenka staną się miękkie, pomarszczone i zmienią kolor na lekko brązowawy. Pod koniec gotowania do wody dodajemy sól.

Gotowanie młodego bobu powinno trwać ok. 15 minut, natomiast stary bób będzie potrzebował przynajmniej 30 minut.

Gotowe!

Bób, jak każda roślina strączkowa, ma niestety właściwości wzdymające. Aby je złagodzić do wody można w trakcie gotowania dodać koperek lub kminek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...