piątek, 24 czerwca 2016

Obiad, który robi się (prawie) sam!

Każdy z nas ma czasem takie dni, że zupełnie nie ma czasu gotować. Kusi wtedy by po prostu zamówić na obiad pizzę ;) Kulinarne grzeszki jednak odkładają się w biodrach ;p Ja jednak mam swój sposób na zdrowy, błyskawiczny obiad, który robi się prawie całkiem sam ;) I to w 12 minut!


Moim pomysłem na błyskawiczny obiad są bataty z twarożkiem, kaparami i łososiem.
Składniki:
  • 2 małe bataty
  • opakowanie serka wiejskiego
  • łosoś sałatkowy
  • łyżka kaparów
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 cytryny
Do przepisu będziemy potrzebowali jeszcze folię spożywczą, żaroodporne naczynie i mikrofalówkę.

Sekretem szybkości i łatwości przygotowania tego dania są bataty ugotowane w mikrofalówce. Pomysł ten podpatrzyłam u J. Oliviera, który opisał danie z takimi ziemniakami w swojej książce.

Przygotowanie:
Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do naczynia wkładamy też resztkę owocu i zawijamy wszystko folią spożywczą.


Następnie wkładamy ziemniaczki do mikrofalówki i gotujemy na największej mocy przez ok. 12 minut (większe bataty mogą potrzebować nawet do 20 minut).

Po tym czasie ziemniaczki wykładamy na talerz, nakładamy na nie twarożek, kawałki łososia sałatkowego, łyżkę kaparów i doprawiamy pieprzem.

Gotowe!


Jak sami widzicie wkład pracy jest naprawdę bardzo mały :) I będzie gotowe szybciej niż zajmie dowóz pizzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...