sobota, 9 lipca 2016

Bób z krewetkami

Bób z krewetkami to danie, które skradnie serce każdego miłośnika dań w stylu azjatyckim!


Po hummusie z bobu przyszedł czas na bób w obiadowej odsłonie.
Padło na danie w stylu azjatyckim- szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
Okazało się, że bób i krewetki to doskonałe połączenie!

Składniki:
  • 0,5 kg bobu- ugotowanego i obranego
  • 0,5 kg krewetek koktajlowych
  • pół cytryny
  • 400 g makaronu (proporcja dowolna, ile kto lubi)
  • kilka ząbków czosnku
  • pół papryczki chilli
  • sos sojowy
  • pieprz czarny
  • łyżka ziaren sezamu
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania bobu. Najlepiej zrobić to tak- KLIK! Po ugotowaniu odstawiamy go do ostygnięcia i obieramy z łupinek.

Następnie na dużej patelni, a jeszcze lepiej w woku, rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć krewetki. W tym samym czasie wstawiamy ulubiony makaron- ja wybrałam pod kolor bobu makaron ze szpinakiem ;)

Kiedy krewetki są już na wpół gotowe dodajemy do nich posiekany czosnek, papryczkę chilli, sok z połowy cytryny, pieprz i sos sojowy. Następnie dolewamy czerpak wody i dorzucamy bób. Podgotowujemy razem przez kilka minut i dodajemy makaron. Składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.


Podajemy udekorowane ziarnami sezamu, papryczką i posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...