wtorek, 19 lipca 2016

Ciasto leśny mech

Leśny mech to ciasto, które prezentuje się zjawiskowo! Będzie najpiękniejszą ozdobą każdego stołu :)



Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenie
  • ziarenka owocu granatu
  • starta skórka z połowy cytryny lub limonki

Jęli chcecie zachwycić swoich gości to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Ciasto nie tylko jest pyszne, ale i wygląda obłędnie! Zieleń ze szpinaku bajecznie kontrastuje ze szkarłatem granata i bielą kremu. Poezja!

Przygotowanie:

Na początek składniki "mokre".
Dokładnie miksujemy ze sobą cukier i jajka. Gdy już dobrze się ze sobą połączą, dolewamy olej i dalej miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozdrobniony szpinak i mieszamy.

Następnie dodajemy składniki "suche"- proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się za przygotowanie kremu :) Do głębokiej miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i mieszamy szpatułką na gładką masę.

Kiedy ciasto wystygnie delikatnie odkrawamy górę i rozdrabiamy ją na "kruszonkę". Ciasto przekrawamy na dwie części, które przekładamy połową kremu. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostały krem, który posypujemy kawałkami ciasta i ziarenkami granata.


Gotowe!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...