piątek, 1 lipca 2016

Kalafior pieczony w całości

Kalafior najlepszy jest o tej porze roku :) Tym razem postanowiłam przygotować go nowym sposobem- pieczonego w całości.


Składniki:
  • 1 cały kalafior (bez liści)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (ja wybrałam curry, sól, pieprz i słodką paprykę)
Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i doprawiamy ją solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kalafiora. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.

Na patelni rozgrzewamy masło, wyciskamy do niego czosnek i podsmażamy.

Ugotowanego kalafiora układamy w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, polewamy masłem i posypujemy ulubionymi przyprawami.


Główkę kalafiora zapiekamy w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Gotowe!

Kalafior pieczony w całości może być zarówno gotową potrawą jak i zastąpić sałatę w daniu mięsnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...