wtorek, 23 sierpnia 2016

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy jest pyszna! Jej słodkawo-pikantny smak zachwyci każdego :)


Jesień coraz bliżej, więc naszła mnie ochota na pyszną zupę krem. Ponieważ miałam w zapasie dwie puszki kukurydzy, wybór padł właśnie zupę kukurydzianą ;)

Składniki:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1/3 batata
  • 800 ml bulionu warzywnego (z kawałkami warzyw)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kawałek papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Do bulionu z kawałkami warzyw wrzucamy 1/3 pokrojonego w kostkę batata. Kiedy zmięknie dorzucamy odcedzoną kukurydzę i doprawiamy zupę słodką papryką, pieprzem, posiekaną papryczką chilli i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy* na gładką masę. Ozdabiamy ziarenkami kukurydzy i słodką papryką.

Gotowe!

Tak przygotowana zupę możemy podać z pieczywem, nachosami lub łyżką kwaśnej śmietany. Można również posypać ją świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą również dodać do niej odrobinę mleczka kokosowego.

Wszystkich miłośników zup zapraszam również do zajrzenia do moich przepisów na zupę-krem z białych warzyw, ogórkową, marokańską harirę i zupę cebulową.


*blendować powinno się tylko zimne potrawy, dzięki czemu ostrza dłużej pozostaną ostre

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...